Kalmar dELbil

Om några veckor så börjar Maria jobba i Borgholm och kommer därför behöva ha vår bil till jobbet varje dag. Det har gjort att vi börjat fundera på om vi ska köpa en bil till eftersom jag ibland behöver köra för att ta mig till olika möten eller andra tillställningar. Samtidigt så känns det ganska så onödigt att köpa en ny bil som  nästan alltid skulle stå still på en parkeringsplats, det är förmodligen inte ens en gång i veckan som jag verkligen behöver ha en bil för att ta mig till något. När jag och Maria flyttade ihop i Kalmar så funderade vi på om vi skulle gå med i den elbilspool som fanns i Kalmar istället för att köpa en bil, och vi var ganska nära att köra på det. Det som det till slut föll på vara att dagtid så var det jättedyrt kontra kvällstid för privatpersoner att nyttja en elbil, tanken var helt enkelt att företag skulle använda bilarna dagtid och privatpersoner kvällstid. Då satt jag dessutom i landstingsfullmäktige och hade flera möten runt om i länet som jag behövde ta mig till dagtid, därför fick det gå bort då.

Jag gick ändå häromkvällen in på Kalmar dELbil som poolen heter och kollade, och det visade sig att dom har slopat upplägget som gjorde att vi inte signade upp oss förra gången. Nu kostar det lika mycket oavsett vilken tid på dygnet man behöver boka upp sig på en bil. Så, vi är numera medlemmar i Kalmar dELbilspool. Poolen drivs av ett företag som heter Move about och finns i flera städer runt om i landet. Det kostar 124 kronor i månaden i en slags medlemsavgift att vara med i poolen, men är du kund hos Kalmar energi som vi så betalar man bara halva avgiften. Som medlem så kan du nyttja Move abouts bilar i hela landet. Bilarna som finns att tillgå i Kalmar är Renault Zoe och Nissan Leaf och dom kostar 79 kronor i timmen att boka och det finns paketpris för fem timmar, heldag och hel helg dessutom som inte alls är särskilt dyra, speciellt inte med tanke på att man om man är smart inte kommer behöva betala något drivmedel. I Kalmar så finns det dessutom en Tesla som man kan boka upp sig på om man vill åka elbilarnas crème de la crème. Den är dock betydligt dyrare än de andra bilarna. En helkväll på fem timmar går loss på 695 kronor jämfört med de andra bilarna som du betalar 275 kronor för samma tid.

Om jag ska ta upp några nedsidor så är det att bokningssystemet är ganska så klumpigt och inte särskilt användarvänligt. Jag skulle uppskatta om man kunde gå in och få en översikt över samtliga bilar i Kalmar och se hur tillgängligheten ser ut. Nu får man klicka sig in bil för bil, göra en sökning och se om den finns tillgänglig. Det är bara om en bil inte är tillgänglig för den tid man sökt på som man får upp något som liknar det jag skulle vilja ha som helhet för systemet. En annan sak som är lite dåligt är att det inte går att dela på medlemskapet utan det är bara jag i detta fallet som får köra bilarna om försäkring osv ska gälla. Jag kan tycka att det borde vara möjligt att kunna registrera in fler förare. Allt som allt känns det ändå bra och det ska bli kul att testa detta fullt ut och se om det håller som komplement till den bilen vi har idag.

/M