På måndag tar vi nya tag

Eftermiddagens besked från centern lämnar såklart en fruktansvärd besvikelse efter sig. Det var ju inte såhär det skulle sluta. Ulf skulle ju bli statsminister.

Vi kan väl faktiskt tillåta oss att ta helgen till att vara lite bittra och sura. Men på måndag måste arbetet mot nästa valseger starta. Och då måste det vara fokus på vad vi vill framåt inte att dedikera våra sociala medier-konton till att kasta skit på andra partier. Man får ha respekt för att olika partier i borgerligheten prioriterar olika, annars hade det ju bara behövt vara ett parti. Och det är ju just det som ofta lyfts fram som en styrka tidigare, olika partier med olika synvinklar som tillsammans står på en stabil liberal grund.

Jag tycker självklart inte att centerns besked på något sätt är bra idag. Men nu har den här regeringsbildningen förhoppningsvis äntligen tagit slut och vi kan flytta fokus från spelteori och vem tar vem till det som det faktiskt handlar om – politiken.

Överenskommelsen som nu ska leda till en regering är bara bunden från år till år och det är inte alls omöjligt att det blir valrörelse innan 2022. Då måste vi vara redo och visa väljarna varför vi förtjänar deras förtroende med förslag för ett bättre Sverige. Då har vi inte råd med att ägna de kommande åren åt att vara bittra och sura i sociala medier. Det är hårt arbete som gäller.

Såhär mitt i all besvikelse är jag dock väldigt glad över en sak. Ulf var väldigt tydlig att det inte är aktuellt att bilda ett nytt konservativt block med M/KD/SD. Jag tror att det vore förödande för moderaterna att sätta sig i ett sådant block. Visst är Moderaterna konservativa, men, vi är minst lika liberala.

/M