Public service-skatt och Denni Avdic

Idag meddelade Talman Andreas Norlén formellt att det blir omröstning om Ulf Kristersson som statsminister på onsdag. Av allt att döma kommer han inte att bli vald.

En annan fråga som däremot ser ut att röstas igenom i kammaren på onsdag är frågan om TV-avgift som nu föreslås att omvandlas till en ”Public service-skatt”. Riksdagens kulturutskott, inklusive de moderata ledamöterna har gett grön ljus. Detta tycker jag är väldigt beklagligt. En styrka i public service är att den ska vara oberoende. Men med det nu liggande förslaget så tar man alltså hjälp av staten att samla in pengar från alla, vare sig dom nyttjar public service eller inte. Det skapar ju såklart en beroendeställning till staten. Väljer man att inte utnyttja public service så ska man i min mening inte heller behöva betala för att andra ska göra det. Speciellt inte när man ser på vad SVT ägnar sig åt idag. Jag kan se att det finns ett allmänintresse i den påstått oberoende och neutrala nyhetsbevakning som sker. Men att sända melodifestivalen eller Fotbolls-VM är inte ett allmänintresse. Och därför borde man inte behöva vara med och betala för det om man inte vill använda det. Avgiften, eller skatten som det nu blir förändras dessutom från att gälla hushåll till individer, dvs alla som är myndiga i ett hushåll ska nu betala skatten och inte en avgift per hushåll som det tidigare varit. Man passar dessutom på att smyghöja avgiften när man ändå håller på. Idag betalar ett hushåll 2400 kr per år och den nya avgiften för ett hushåll med två vuxna som tjänar som genomsnittet blir 1300 kr per år och person, totalt 2600 kr. Lägg då dessutom till eventuellt hemmaboende vuxna barn och kostnaden ökar ytterligare. Dagens system där många fuskar med att inte betala sin avgift är inte bra, men att göra det till en obligatorisk skatt är för mig fel väg att gå. Hårdare kontroller och straffavgifter för dom som fuskar hade varit bättre.

Igår fick AIK fira SM-guld på GFA. Det gör faktiskt lite ont i själen. Speciellt givet AIK-supportrarnas uppvisning under slutet av matchen. Ett litet glädjeämne tar jag dock med mig. Ett av ungdomslagen från min egen fotbollsklubb Rockneby IK skulle gå med spelarna in på planen under presentationen. En av killarna blev lite rädd av allt oväsen och rök och det var fint att se Denni Avdic ta hand om killen på ett så fint sätt. Trots att det bara var minuter till en av sina största matcher i karriären så tar han hand om en ledsen kille och ger honom ett fantastiskt minne för livet. Det är fotboll. Läs om det i Aftonbladet här:

På onsdag spelar Oskarshamns AIK sin största match i föreningens historia, kval till Superettan. Klockan 16:45, en vanlig onsdag, hur tusan gick det till?

/M