Guldet blev till salt

I en av världens mest kända musikaler, Kristina från Duvemåla så sjunger Peter Jöback om guldet som blev till sand. Så här dryga 20 år efter att musikalen först sattes upp så har vi fått vad som skulle kunna liknas vid en komedi på nästa samma tema.

SVT:s Uppdrag granskning har kartlagt tusentals fakturor från Sveriges kommuner, landsting och myndigheter där avsändaren har varit företag som finns med på de två största varningslistorna för oseriösa företag. I programmet som sänds ikväll så visar man upp hur över 120 kommuner har köpt in ett speciellt issmältningsmedel för 165 kronor kilot, istället för vanligt vägsalt som går på någon enstaka krona per kilo. SVT har i laboratorietest jämfört issmältningsmedlet och vanligt vägsalt och kunna konstatera att det inte skiljer något alls i effekt mellan de två alternativen. Hur kan det bli så att så många kommuner köper in en sådan här bluffprodukt och i så stor omfattning. I Kils kommun har man köpt in ett så stort lager av issmältningsmedlet att det räcker i 30 år. Totalt landar notan för de kommuner som köpt medlet på 15 miljoner kronor, hade dom köpt vanligt vägsalt hade kostnaden varit 100 000 kronor.

I grund och botten så är det här så fruktansvärt respektlöst mot skattebetalarna. När man som kommun hanterar skattepengarna så måste man vara tvärsäker på att man får ur så mycket som möjligt av pengarna. Som medborgare ska man kunna känna att det jag får tillbaka för mina skattepengar är värt mer än om jag hade fått spendera dom själv. Men det finns så många exempel på hur pengar använts på ett nästan löjeväckande felaktigt sätt och det säger också något om hur de som hanterar pengarna ser på dom. När någon annan betalar så är man helt enkelt inte lika noga med att maximera nyttan som man är om det är ens egna pengar. ”Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket” sa den gamla socialdemokratiska socialministern Gustav Möller. Det känns som att vi idag har en offentlig sektor som är långt ifrån den synen på våra gemensamma resurser.

Guldet blev till sand sjöng Jöback, i Kil och Skövde blev guldet till salt.

120 kommuner är ca 40% av kommunerna i Sverige, tar man ett snitt på det borde det vara ca 5 kommuner i Kalmar län. Skulle vara spännande om Uppdrag granskning släpper hela listan på kommuner.

Läs Uppdrag gransknings artikel inför programmet här:

/M