Du får bli landstingsråd

Den 25 oktober 2017 skrev jag följande inlägg på facebook:

”Förslaget till politisk organisation när Landstinget i Kalmar län bli region efter valet har nu kommit. Förslaget är att det ska finnas 13(!!!!!) regionråd efter valet. Det är en helt sanslös mängd råd för en relativt liten region som Kalmar län är.
Som jämförelse:
Kalmar län, 12 kommuner, 243 000 invånare, 13 råd
Jönköpings län, 13 kommuner, 355 000 invånare, 6 råd
Västra Götalands län, 49 kommuner, 1,7 miljoner invånare, 15 råd”

Idag meddelade den nya majoriteten i landstinget, S, C och L att man för att få ihop sin nya majoritet så att alla är tacksamma och glada, avser att lägga till ytterligare två råd till de redan beslutade 13. Lilla Kalmar län kommer alltså att ha lika många heltidsanställda råd som stora Västra Götalands län.

Politiker ska vara folket röst i beslutsfattandet. De allra flesta, nästan alla politiker i Sverige är så kallade fritidspolitiker. Dom går på något möte i månad men har ett annat jobb som huvudsaklig sysselsättning. Dom sitter i personalrummet på tre-fikat och hör vad deras arbetskamrater tycker och tänker. Värdefulla synpunkter att ta med sig in i politiken. Det är det här som jag tycker är det fina med vår svenska demokrati. Närheten mellan politiken och folket, folkvald. Men hur blir det egentligen i landstingsstyrelsen när alla som sitter där är heltidspolitiker, eller som i mitt eget parti när fyra av tio moderata ledamöter i landstingsfullmäktige är heltidsråd? I mina ögon kommer det oundvikligen leda till att gapet mellan folket och politiken kommer öka. Den ”riktiga” världen utanför mötesrummet blir allt mer avlägsen för politiken och jag tror att det är sådant här som gör att människors förtroende minskar för politiken. Politiker som bara skor sig själva. Så kanske det inte är i det här fallet, men vem som helst kan ju se att 15 råd är på tok för överdimensionerat för Kalmar län.

Jönköpings län har sex råd, nio mindre än Kalmar län ska ha. Hur många sjuksystrar hade vi fått för mellanskillnaden?

/M