Första dagen i Kampala

Den första konferensdagen lider mot sitt slut och jag ska försöka sammanfatta den nedan. Anledningen till att jag är här i Kampala är att jag sitter i styrgruppen för vårt nuvarande vänortsprojekt med Entebbe som är en något större kommun i Uganda än Kalmar. Vad projektet går ut på har jag tidigare i bloggen beskrivit här: Internationellt center för lokal demokrati, ICLD är en SIDA-finansierad organisation som finansiera kommunala partnerskap mellan svenska kommuner och en antal länder runt om i världen. Denna veckan har dom helt enkelt bjudit in styrgruppen för samtliga kommunala partnerskap mellan svenska och ugandiska kommuner. Fokus för konferens är hur vi som styrgrupper kan arbeta så att projekten är transparenta men kanske framförallt hur vi kan se till att projekten också får ett resultat och att det inte bara rinner ut i sanden när projektpengarna är slut.

Första dagen har varit ganska seg. Mest för att vi alla som kom från Sverige är ganska trötta. Jag och Magnus som också är med från Kalmar gick upp vid 03:00 igår för att bege oss mot Kastrup. Klockan 22 svensk tid, midnatt lokal tid var vi framme på hotellet i Kampala. Då var det incheckningsprocedurer och efter det så åt vi faktiskt allihopa middag för att vi var så himla hungriga. Jag somnade vid 3-tiden och väckarklockan ringde 07:00.

Innehållsmässigt har det varit ganska ytligt kring vad konferensen ska handla om och jag räknar med att vi kommer gå mer på djupet imorgon. Vi började med att alla fick presentera oss och hade ett par övningar för att lära känna varandra. Resten av dagen bestod bland annat av en dragning kring vad ICLD jobbar med och vilka länder som kan delta och diskussioner kring hur våra pågående projekt hakar i Agenda 2030-målen. Vi fick även lyssna på en längre föreläsning av en kvinna som analyserat hur Uganda jobbar med att få med både män och kvinnors perspektiv i hur samhället styrs.

Ikväll vankas det välkomstmiddag på hotellet tillsammans med två andra konferenser som ICLD håller parallellt här på anläggningen.

Imorgon ska jag, om hotellets wi-fi tillåter, göra en livesändning på Facebook med Entebbes vice borgmästare Richard Ssekyondo. Har du några frågor som du skulle vilka ha svar på kring hur det är att vara politiker i Uganda eller hur det är att leva här, tveka inte på att höra av dig så ska jag ställa dom!

/M