Företagarna och Kalmarmötet

Igår kväll deltog jag i paneldebatt hos Företagarna. Dom åker just nu land och rike runt med sin valturné för att lyfta företagarfrågorna. Och nog är företagarna viktiga för Sverige, faktum är att 4 av 5 jobb kommer fram i företag med färre än 50 anställda. Debatten handlade om kompetensförsörjning och jag försökte lyfta vikten av sänkt skatt och bättre och mer utbildning för att våra företagare lättare ska hitta sin kompetens. Sänkt skatt för att vi vet att det är dyrt att anställa i Sverige och kan vi hjälpa företagarna genom att göra det lite billigare att anställa så är dom förhoppningsvis mer benägna att våga anställa sin första person och satsa på att kunna växa ännu mer. Bättre och mer utbildning är såklart jätteviktigt, dels för att vi redan idag har ett matchningsproblem där företagen inte hittar de kompetens dom behöver på arbetsmarknaden men även för att vi har otroligt många människor som kommit till Sverige de senaste åren som måste utbildas för att kunna ta sig in på arbetsmarknaden. Debatten avslutades med frågestund och bland annat ställdes frågan om hur vi kan minska Stockholmsperspektivet på politiken i Sverige. Jag tror att det är viktigt att vi lokala politiker måste bli bättre på att samarbeta över partigränserna när vi har gemensamma intressen. Självklart så handlar politik om konflikt, det är i grunden sunt, men ta till exempel infrastrukturen. Det är ett gigantiskt misslyckande från hela länet politikerkår att vi får minst pengar i landet i den nationella trafikplanen som ska gälla 10 år framöver. Där hade vi behövt samarbeta bättre och tala med en röst från länet. I dagens Barometern kan ni läsa en artikel på just det temat där flera städer och politiker här i sydost gått ihop, bra! Läs artikeln här: Sammanfattningsvis så var det en trevlig kväll tillsammans med Företagarna och en rolig debatt. Här kan du se debatten:

Imorgon så går Kalmarmoderaternas Kalmarmötet av stapeln. Jag ser fram emot en heldag med massa taggade moderater från Kalmar kommun där vi tillsammans ska förbereda oss inför det stundande valet och utveckla vår politik. Det ska bli fantastiskt roligt!

På söndag bär det av mot Uganda!

/M