Barnbidraget och helg

Den första mars börjar regeringens höjning av barnbidraget med 200 kr att gälla. Häromdagen hamnade jag i en diskussion om barnbidrag med vår före detta mittback i Rockneby IK Anders Calvander. Personligen är jag emot den höjning av barnbidraget som nu skett och jag tycker inte att barnbidraget i dess nuvarande utformning är bra. Jag lovade Anders att återkomma med ett blogginlägg för att lägga ut mina tankar lite mer och det kommer här. Barnbidraget infördes en gång i tiden i ett helt annat Sverige än det vi lever i idag. Det skulle jämna ut levnadsförhållandena mellan familjer med många barn och få barn och framförallt då minska antalet barn i fattigdom.

Barnbidraget är ett generellt bidrag vilket innebär att alla, oavsett om de behöver det eller inte får det. Och det är just det som får mig att tycka att man borde kunna göra något bättre. Sedan mitten på 90-talet har andelen familjer som lever med låg inkomststandard minskat, enligt statistik från SCB. Under samma tid har antalet familjer med hög inkomststandard femdubblats. Staten lägger ungefär lika mycket varje år på barnbidraget som på hela polismyndigheten. Och då måste i alla fall jag ställa mig själv frågan; är det rimligt att vi lägger så mycket pengar på ett bidrag som en stor del av mottagarna faktiskt inte behöver? Jag tycker inte det. Ett bidrag borde gå till dom som verkligen behöver det för att få livet att gå ihop, inte fungera som månadspeng till barnen i de familjer som har det gott ställt. Det finns sätt att göra det på. Ett exempel är att införliva barnbidraget i kommunernas försörjningsstöd. Det tror jag skulle vara en bättre modell för barnbidraget.

Det har varit en intensiv vecka som nu rundas av med helg. Strax ska jag och Maria åka och hämta en fantastiskt fin jordglobsbar som vi budade hem i veckan och ska stå i lägenheten. Ikväll blir det middag med goda vänner och imorgon väntar festligheter i form av Guldfesten 2018 på Sandra, det blir en rolig helg!

/M