Aktivt skolval och inställt landstingsfullmäktige

I måndags var det kommunfullmäktige i Kalmar. Jag och mina allianskollegor Björn Brändewall (L) och Christopher Dywik (KD) hade motionerat om att införa aktivt skolval i Kalmar kommun. Aktivt skolval defineras av skolkommissionen som att alla föräldrar förväntas välja skola. Vi la den här motionen för att vi tror att det kan leda till att fler föräldrar engagerar sig mer i sina barns skolgång. Om man som förälder måste välja skola för sitt barn så är man ju också tvungen att sätta sig in i frågan. Väga för och nackdelar mot varandra och till slut landa in i ett beslut. Det tror vi skulle vara bra för våra elever i Kalmars skolgång. Från majoriteten kom liknelsen att aktivt skolval skulle vara som en tittfint i fotboll. Att om man ”vevar lite här borta så kanske man inte ser det som är där borta”. En för mig väldigt lustig liknelse. Mitt svar i talarstolen blev att aktivt skolval snara är att likna med att föräldrarna i kommunen går på taktikgenomgången innan matchen så att de är väl förbereda och ser till så att sitt barn utifrån sina förutsättningar för den bästa möjliga skolgång. Motionen kan du läsa här:

 

Måndag kväll och tisdag kväll spenderades på nomineringsstämmor i Oskarshamn och Västervik. Stort grattis till de valda förstanamnen Ingela Ottosson och Harald Hjalmarsson! Ni kan läsa mer om Oskarshamns stämma här: och Västerviks här:

 

Efter nomineringsstämman i Västervik igår kväll så låg jag och chefen kvar på hotell över natten i Västervik för att slippa köra hem sent på kvällen i mörkret genom snöstormen. Nu på morgonen bara det av mot Oskarshamn för att ha gruppmötesdag med landstingsmoderaterna inför morgondagens landstingsfullmäktige. När vi kom fram möttes vi av beskedet att fullmäktige blivit inställt på grund av vädret. Jag kan helt klart sympatisera med att fullmäktige ställs in och att vi inte ska tvinga ut folk på vägarna i rådande väder. Men det är rent för jävligt att man ska mötas av det beskedet när man redan kommit fram till Oskarshamn. Det är ju knappast som så att vädret blivit radikalt värre i natt än vad det var igår och nog hade man kunnat ta beslutet igår istället för idag så att folk inte hade behövt ge sig ut på vägarna. Nåväl, nästan hela moderatgänget är redan på plats i Oskarshamn och vi kör på dagen som planerat ändå. Arbetslinjen råder.