Maria och Uganda

Dagen har delvis spenderats på akuten med Maria som lyckades trilla och slå sig ordentligt på en isfläck på förmiddagen. En riktigt svullen fot som var omöjlig att stödja på. Men ska man behöva besöka akuten så verkar fredag förmiddag vara en bra tid. På mindre än två timmar var vi röntgade och undersökta och hemskickade. Som tur var så var inget brutet eller så. Men svullnaden och smärtan kommer hålla i sig och det blir kryckor i några veckor.

I höstas var jag i Uganda och Kalmar kommuns vänort Entebbe en vecka och nu till våren så blir det ytterligare två vändor till Uganda. Först en konferens i huvudstaden Kampala om hur styrgrupper kan arbeta bättre i projekt mellan vänorter och sedan blir det en sista resa till Entebbe för att avsluta vårt nuvarande projekt. Projektet som varit igång i ungefär två års tid går ut på att utveckla konceptet kring något som kallas för tidsresor. Länsmuseet i Kalmar län har sysslat med det här i ungefär 30 år som helst och genomför varje år runt 100 tidsresor med skolelever i Kalmar län. En tidsresa går i korthet till på så sätt att man spelar upp en historisk händelse som hänt på en viss plats. Man klär ut sig med kläder, det finns verktyg och annan tidsenlig rekvisita för att det ska bli så likt som möjligt. Sedan får deltagarna möjlighet att problematisera kring de problem som man hade på den tiden och den aktuella händelsen man spelat upp och prata kring hur man löste problemen då, om det finns några liknande problem idag och om vi kan dra lärdom av hur man gjorde förr. Vårt nuvarande projekt går alltså ut på att dels ge skolorna i Entebbe verktygen för att själva kunna använda tidsresor på sina elever men även utveckla vårt egna koncept kring tidsresorna.

I onsdags hade vi avstämningsmöte inför resorna och det känns verkligen att det är riktigt när nu. Det har verkligen varit ett privilegium att få möjligheten att sitta i styrgruppen för detta projektet och haft möjlighet att dels välkomna delegationen från Entebbe till Kalmar två gånger men framförallt möjligheten att få besöka Uganda. Att få vara med om en sådan resa ger en verkligen perspektiv på vad som är viktigt i livet och förståelse för hur olika kulturer fungerar och inte fungerar.

Den 19 till 23 mars och 9 till 13 april bär det av. En som inte är lika nöjd med datumen är Maria som konstaterade att datumen ligger ganska dåligt givet att vi ska flytta in i vår nya lägenhet den 1 april.

Nu är det dags för dags för fredagsmys och ta hand om Maria lite!

/M

Ett svar till “Maria och Uganda”

Kommentarer är stängda.