Fredagsfeeling och överklaga betyg

Den här helgen väntar något så ovanligt som en ledig helg. Det ska bli fantastiskt skönt att få möjlighet att bara ta det lugnt hela helgen.

I veckan som gått har det blivit ett antal nomineringsstämmor runt om i länet. Stort grattis till våra förstanamn på listorna i form av Per Lindeberg i Mönsterås, Åke Bergh i Hultsfred, Daniel Lindvall i Nybro och Marie Nicholson i Vimmerby. Jag är övertygad om att samtliga kommer göra ett fantastiskt jobb i sina roller som förstanamn.

Jag såg i veckan att den Högsbybördige ordföranden i Sveriges elevkårer Lina Hultqvist skrev en debattartikel i Metro om att elever borde få möjlighet att överklaga sina betyg. I just det ämnet skrev jag faktiskt som elevrådsordförande under gymnasietiden på Östrans ledarsida. Vid tidpunkten var jag inte särskilt aktiv moderat och man undrar ju om Peter Akinder hade släppt in min text om han visste då vad han vet om mig idag. Men, tillbaka till sakfrågan. Möjligheten att få överklaga betyg är för mig en självklarhet. Även om jag egentligen inte tror att det skulle lösa särskilt stora problem i skolan då det inte är ett generellt problem att elever får för låga problem utan snarare att det råder en betygsinflation. Men anledningen som avgör för mig varför elever borde få överklaga sina beslut är det faktum att det är ett myndighetsutövande, och ett på många sätt ganska så avgörande sådant. Det finns idag ytterst få myndighetsutövande i Sverige som inte går att överklaga och betyg är ett av dom. Sen är det så, att bara möjligheten att någon elev kan ha drabbats av att fått ett för lågt betyg tycker jag är skäl för att det ska vara möjligt att överklaga sina betyg. Sen har jag stor respekt för att det kan ta lite tid att få på plats. Det finns en hel del praktiska frågor som behöver utredas och klargöras för att det ska bli ett rättssäkert och effektivt system. Här kan ni läsa Linas debattartikel:

Det börjar nu närma sig min och Marias flytt till vår nya lägenhet och idag efter jobbet ska vi dit och börja mäta och räkna så vi vet hur vi ska förbereda oss inför flytten, vad som behöver köpas osv. Det ska verkligen bli skönt att få flytta. Vi har haft det jättebra i vår nuvarande lägenhet i snart tre års tid men vi känner att vi behöver något lite större som vi får i vår nya lägenhet. Framförallt så får ju Dexter ett eget rum i lägenheten, bara det är väl skäl nog till flytt?

/M