Centerpartiets dag i Almedalen och Volvo

Igår var det centerpartiets dag i Almedalen. Annie Lööf presenterade flera förslag som jag tycker är riktigt bra som jag också hoppas att Moderaterna tar efter. Stort fokus var givetvis på arbetsmarknaden och den stora utmaningen Sverige står inför då allt fler befinner sig i ett utanförskap. Det var framförallt två förslag som jag tyckte var extra bra:

  • Inför en arbetsförmedlarpeng
    Detta förslaget är riktigt bra. Det är uppenbart att Arbetsförmedlingen inte klarar sitt uppdrag. Få jobb förmedlas till en dyr kostnad. Istället föreslår centerpartiet att företag ska kunna förmedla jobb istället. De får sedan ersättning utifrån hur väl de lyckas med uppgiften. Det här skulle verkligen vara en spännande reform som dessutom förmodligen skulle leda till ett mycket bättre jobbförmedlande. Jag ser framför mig nischade arbetsförmedlare som fokuserar på vissa branscher, varför inte en restaurang-jobbförmedling eller en industri-jobbförmedling. Arbetsförmedlarna kommer kunna fokusera på ett visst område eller en bransch och därmed vara mycket mer pålästa och ha koll på vad som är viktigt för att få ett jobb i exempelvis sjukvården.
  • Undanta mindre företag från turordningsreglerna
    Detta förslaget kanske inte direkt kommer påverka antalet jobb i Sverige, men säkerligen indirekt. Idag har vi en arbetsmarknadslagstiftning som bara fokuserar på att du ska ha varit på en arbetsplats så länge som möjligt för att sitta säkert om arbetsplatsen skulle behöva säga upp personal. Detta gör ju såklart att man kanske tvekar både en och två gånger ifall det är värt att säga upp sig på sitt jobb och testa något nytt. För då hamnar man ju sist i kön och riskerar att sägas upp först. Istället för hur länge man jobbat på en arbetsplats borde givetvis det som räknas vara din kompetens, hur bra du är på ditt jobb. Med detta förslaget kommer vi få en mer rörlig arbetsmarknad där människor våga testa nya jobb.

Som MUF:are känner man givetvis väl igen de här två förslagen då det är något det pratats om länge i MUF. Vi kan bara hoppas att Moderaterna också kan ställa sig bakom dom.

Avslutningsvis vill jag nämna Volvos spännande besked idag. Nämligen att det senast 2019 ska finnas elmotorer i alla fordon som Volvo tillverkar. Det ligger givetvis helt rätt i tiden och det känns kul att det är ”svenska” Volvo som är först av de etablerade biltillverkarna att ta steget in i framtiden!

/M