Almedalsveckan

På söndag drar årets upplaga av Almedalsveckan igång då Jonas Sjöstedt ställer sig på scenen i Almedalen. Jag och Maria bestämde oss ganska tidigt för att skippa veckan det här året och istället försöka njuta av sommaren. Men den kanske största anledningen att jag inte var så sugen på att åka över i år är att jag inte alls gillar hur Almedalsveckan har utvecklats de senaste åren. Det som har varit grejen och det fina med Almedalsveckan är hur tillgänglig den har varit, för alla. Som enskild person har man haft möjlighet att glida in på ett mingel och träffa kändisar och makthavare och diskutera politik och samhällsproblem. Men jag ser en trend som mer och mer går från det. För att komma in på de hetaste minglena med de tyngsta deltagarna behöver du redan på förhand känna rätt personer. På makthavare.se’s lista över hetaste mingel är det personlig inbjudan till de tre främsta och en majoritet av det 10 främsta. Det tycker inte jag går ihop med den öppenhet som ska känneteckna Almedalen. Jag tror att veckan går en mörk framtid till mötes om den här utvecklingen fortsätter.

En annan person som också skippar Almedalsveckan är statsminister Stefan Löfven. Jag gör inga jämförelser i övrigt. När han meddelade att han inte ämnade delta under årets Almedalsvecka så kom det snabbt attacker om att det bara är ett billigt försök till att samla politiska poänger. Om det är så eller inte ska jag låta vara osagt. Oavsett så har statsministern gjort bedömningen att de billiga politiska poängen eller vilka andra skäl det må vara är värt risken att missa något under Almedalsveckan. Det tycker jag säger ganska så mycket, och det är någon som region Gotland som arrangörer borde ta sig en funderare kring. Men det finns också de som gör ett bra jobb för att motverka utvecklingen. Där är Miltton labs app Mingla ett fantastiskt exempel. Mingla är vad Almedalsveckan en gång var, fast digitalt.

Sen är det ju såklart inte så att minglandet är det enda som gör Almedalsveckan till Almedalsveckan. Det finns ett helt fantastiskt urval av seminarier om allt möjligt där du kan lära dig hur mycket som helst. Och jag är säker på att ni som åker dit kommer ha en trevlig vecka, själv ämnar jag följa talen från soffan och slipper därmed trängseln i parken.

Det enda som känns lite tråkigt med att missa Almedalsveckan i år är att jag därmed också missar Almedalscupen, där vi i MUF:s lag förra året tog en fin andraplats. Det hade varit roligt att få vara med och lyfta bucklan i år!

Idag på förmiddagen presenterade Alliansens partiledare nya förslag kring hur RUT kan utvidgas bland annat med Trygghets-RUT och Flytt-RUT. Inga valvinnarfrågor i sig kanske, men dagens utspel också för med sig är det faktum att förslagen också är gemensamt budgetberäknade och därmed potentiellt innehåll i en framtida alliansbudget. Viktiga besked inför valet.

Slutligen måste jag klämma in en rad om dagens roliga nyhet från Tyskland att bundestag har röstat igenom rätten till samkönade äktenskap.

/M