EM 2013

Europamästerskapet i fotboll 2013 är nu avslutat. Och vilken folkfest det blev. publikrekord efter publikrekord har krossats. Mycket fokus har även legat på sociala medier och män som uttryckt sig nedlåtande och sexistiskt kring europamästerskapet. Många har sagt ifrån och det är i grunden bra. Det är viktigt att människor som tror på allas lika värde tydligt också tar ställning för detta när övertramp görs. De åsikter som kommit till uttryck kring fotbollsspelande kvinnor är inget annat unkna och hör hemma långt tillbaka i historien, om ens där. Men tyvärr negligerar hela den här stormen vad det egentliga problemen är. Att män helt utan anledning har högre lön än kvinnor trots samma utförda arbete eller upplevda hinder att ta sig in på arbetsmarknaden är större problem än män som uttrycker sig huvudlöst i sociala medier. Jämställdhetsdebatten får inte handla om impulsiva ytligheter utan borde handla om strukturella orättvisor och oförklarliga normer. I Moderata Ungdomsförbundet tror vi på alla människors rätt att jaga sina drömmar oavsett vilket kön hen föddes med, men vi måste fortsätta att kämpa för varje människas chans att också göra det.

/Måns